ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ “АРХ. КАМЕН ПЕТКОВ ”

НОВИНИ

Ден на Европа в ПГАСГ

10.05.2018

Днес, по повод Деня на Европа, в нашата гимназия, за втора година се проведе интерактивна викторина.

Препитани и обобщени бяха знанията за Европа и Европейския Съюз на девет отбора от 10. и 11. клас, заявили желание да се включат в училищната инициатива.След сериозна подготовка, учениците респектираха журито, съставено от преподавателите Теодора Иванова, Надежда Фердинандова и Евелина Дичева, както и зрителите, с обширните си познания за историята, географията и институциите на Европейския Съюз, за механизма на вземане на решения, за държавите-членки, за процеса на разширяване, основните права на европейските граждани, езиците и символите на ЕС.

Състезанието се проведе на два етапа. След изключително оспорвани полуфинали на интерактивната викторина, провели се на 03.05. и на 04.05. в два тура, съответно за 11. и 10 клас, днес се състояха финалните състезания. Четирите отбора финалисти, в двете възрастови категории, демонстрираха завидни познания, ентусиазъм и желание за победа. Те се справиха отлично с поставените им задачи, отговаряха точно и коректно и на въпросите с повишена трудност.

Във финала за 10. клас с победа се поздрави отборът на 10б клас. Той спечели единоборството с 10а клас.

Във финала за 11. клас, след много оспорвано състезание, изправени срещу достоен опонент-отбора на 11а клас, учениците от 11б клас съумяха да постигнат повече точки и завоюваха първото място.

След викторината бяха обявени победителите от текущите конкурси, посветени на Европа. Конкурсът за превод от английски език на български език на художествения текст „Легенда за Европа” спечели Георгия Сусуркова от 11б клас, която подели, заедно с Божидар Вълков от 10б клас, първото място и в конкурса за превод от немски език.

Финалистите във викторината, както и победителите от обявените конкурси, получиха грамоти за отлично представяне и специални поздравления от госпожа Мариана Спасова - Директор на гимназията. Голямата награда – пътуване до град София и посещение на Дома на Европа и на Народното събрание през месец юни- бе осигурена от училищното ръководство и Училищното Настоятелство при Гимназията.

Всички състезатели и участници в конкурсите получиха предметни награди, предоставени от Представителството на Европейската Комисия в България.


Добави коментар